Inspiráció a stílusos, lassú élet művészetéhez.

Slow Living Secrets

Slow Living Secrets

MúltPéntek Kincsei: Hétvégi régiség kedvencek

2024. július 19. - Slow Living Secrets

Módi butiklánc kézitáska, Pragotron állomásóra, Malév logós női pénztárca. Íme az e heti régiség kedvencek. 

Módi butiklánc kézitáska (kisméretű reklámbőrönd) 

 

modi1.jpeg

A Módi butiklánc és korszakának emlékét idézi meg a képen látható Módi kézitáska, amely a múltszázadi magyar divattörténelem egy darabját testesíti meg. Versenytárs nélkül, jóformán egyedül volt a piacon 1970-ben a Divatáru Nagykereskedelmi Vállalat, amikor megnyitotta elMódi-butikját Budapesten.

kepernyofoto_2024-07-19_17_50_54.png

Az akkori szocialista rendszerben a divat és a ruházati cikkek beszerzése kihívást jelentett, mivel az árukínálat és a minőség nem mindig volt megfelelő. Ebben a környezetben a Módi butik valóságos oázist jelentett azok számára, akik igényes és divatos ruhadarabokra vágytak.

modi2.jpeg

A Módi butik hamar népszerűvé vált a budapestiek és a vidékről érkezők körében egyaránt. Az üzlet kínálatában szerepeltek import ruhák, cipők és kiegészítők is, amelyek különlegesnek és egyedinek számítottak a hazai piacon. Az 1970-es és 1980-as években a butik már nemcsak a hétköznapi emberek, hanem a művészek, színészek és más hírességek körében is kedvelt lett. A Módi-hálózat idővel kiterebélyesedett, és sorra jelentkeztek magánkereskedők hasonló jellegű üzletekkel.

 

Pragotron állomásóra

pragotron1.jpeg

 

A régi Pragotron állomásórák ma már gyűjtők körében keresettek, nemcsak esztétikai értékük miatt, hanem azért is, mert a csehszlovák ipari örökség egy darabját is megőrizték. 

A Pragotron óragyár egy híres csehszlovák óragyártó cég volt, amelyet az 1950-es években alapítottak. A gyár nevét a "Pragotron" márkanév alapján kapta, amely a precíziós időmérő eszközökről vált ismertté.
A Pragotron a csehszlovák ipar egyik jelentős szereplője volt a 20. század második felében. A vállalat a prágai székhelyén gyártott különféle órákat, beleértve a városi és ipari használatra szánt órákat is. Az 1950-es és 1960-as években a gyár termékei nemcsak Csehszlovákiában, hanem számos más országban is elterjedtek, köszönhetően a cég kiváló minőségű és megbízható időmérőinek.


A Pragotron különösen híres volt számlapos állomásóráiról, amelyeket vasútállomásokon, autóbusz-pályaudvarokon, gyárakban és más közintézményekben használtak. Ezeket az órákat az 1950-es évektől kezdve gyártották, és a 1980-as évekig folyamatosan fejlesztették és korszerűsítették. A számlapos állomásórák jellegzetes dizájnja és nagy méretű, könnyen olvasható számlapjai miatt váltak népszerűvé. A mechanikus óraszerkezetek pontos és megbízható működést biztosítottak, amely elengedhetetlen volt az állomások és közintézmények számára, ahol az idő pontos ismerete kritikus fontosságú volt.

Így hasznosítható ma

Mivel különféle lakberendezési stílusokhoz is jól illeszkednek, így:

  • ikonikus és figyelemfelkeltő darab lehet egy indusztriál (ipari) stílusú lakásban, hiszen ennek a stílusnak a jellemzői a nyers anyagok, mint a fém és a beton, valamint az egyszerű, funkcionalitásra törekvő dizájn. A Pragotron óra tökéletesen passzol ebbe a környezetbe, hiszen az eredeti funkciója és robusztus megjelenése jól illik az ipari hangulathoz. Tipp: Tegyük az órát egy téglafalra vagy betonfelületre, kiegészítve fém bútorokkal és vintage ipari lámpákkal.
  • a minimalista stílus kedvelőinek is hasznára válhat, akik a tiszta vonalakat és a kevés, de jól megválasztott dekorációs elemeket részesítik előnyben. Egy nagy, egyszerű és könnyen olvasható Pragotron óra lehet a minimalista tér fókuszpontja, anélkül, hogy túlzsúfolttá tenné azt. Tipp: Az órát egy fehér vagy egyszínű falra tegyük, kevés más dekorációval körülvéve, hogy az óra legyen a központi elem.
  • jól mutat akár egy eklektikus stílusú lakásban is, ahol a különféle időszakok és stílusok keverednek. Egy eklektikus térben egy Pragotron állomásóra érdekes és izgalmas kontrasztot hozhat, ahol a régi és az új elemek harmonikusan együtt léteznek. TippAz órát egy színes falra tegyük, különféle stílusú és korszakú bútorok és dekorációk társaságában.

 

MALÉV logós női nappa pénztárca

 

malev_penztarca1.jpeg

Az egykori Malév nevéhez nemcsak a légi közlekedés kapcsolódott, hanem különféle ajándéktárgyak és promóciós termékek is, amelyek között a logós női pénztárcák is megtalálhatók voltak. A képen látható is egy közülük, ami a magyar légi közlekedés aranykorát idézi fel.

malev_penztarca2.jpeg

Nosztalgikus élmény lehet azok számára, akik utaztak a Malév járatain, visszaidézve az utazás élményét és a Malév által nyújtott szolgáltatások minőségét.

 

 

 

 

Kutyával a nyaralás: Mire figyeljünk és milyen az ideális kutyabarát szállás?

Sok kutyatartó dönt úgy, hogy kedvencével együtt indul nyaralni, ami nemcsak a gazdik, hanem a turizmus szempontjából is pozitív, hiszen egyre több szálláshely, étterem és látnivaló nyitja meg kapuit a négylábú vendégek előtt. De mire is érdemes figyelni, ha kutyával szeretnénk nyaralni, és milyen egy igazán kutyabarát szállás?

11edf628-56f4-4b53-9d06-c2dd7e9066a3.jpg

Utazás előtti előkészületek

Első lépésként gondoskodjunk a szükséges dokumentumokról és oltásokról. Ha külföldre utazunk, ellenőrizzük a célország beutazási szabályait, melyek tartalmazhatják az állat útlevelének és bizonyos oltások meglétének követelményét. Indulás előtt érdemes konzultálni az állatorvossal is, hogy a célországtól függően milyen dokumentumokra, oltásokra van szüksége a kutyának. 

A szállás kiválasztása

Keressünk kifejezetten kutyabarát szállásokat. A legmegfelelőbb hely kiválasztása során érdemes figyelni arra, hogy a szállás milyen szolgáltatásokat nyújt a kutyák számára, például van-e zárt kert, kutyafuttató vagy éppen kutyaágy és etetőtál.

Kutyabarát strandok és parkok

Fontos, hogy a nyaralás helyszínén legyenek olyan strandok, parkok vagy túraútvonalak, ahol a kutyák szabadon mozoghatnak. Ellenőrizzük előre, hogy hol vannak ezek a helyek, és milyen szabályokat kell betartanunk.

Az utazás kényelme

Ha autóval utazunk, biztosítsuk a kutya kényelmét és biztonságát. Tartsunk rendszeres pihenőket, hogy a kutya mozogni és inni tudjon. Repülőgépes utazás esetén pedig tájékozódjunk a légitársaság szabályairól és lehetőségeiről a kutyák szállításával kapcsolatban.

Milyen az igazán kutyabarát szállás?

Egy valóban kutyabarát szállás több szempontnak is megfelel, mint:

  • a kényelmi szolgáltatások,
  • a biztonságos környezet,
  • a kutyával tartózkodásra  vonatkozó egyértelmű szabályok megléte a vendégek és a kutyák biztonsága érdekében,
  • a közeli lehetőségek a kutyás programokra, vagy a kutyák esetleges orvosi ellátására.

Sok kutyabarát szállás külön programokat szervez a kutyák és gazdáik számára, például közös túrákat, tréningeket, de többségük közelében találhatóak kutyabarát strandok, parkok vagy túraútvonalak is. Emellett jó, ha a közelben van állatorvos is, hogy szükség esetén gyorsan tudjunk segítséget kérni.

A kutyabarát szállások általában biztosítanak kutyaágyat, etetőtálat, és akár üdvözlőcsomagot is a négylábú vendégek számára, mely tartalmazhat játékokat, rágcsálnivalókat és egyéb apróságokat. A kutyabarát szálláshelyek mindemellett biztonságos környezetet is nyújtanak a kutyáknak a szabad mozgáshoz és a többi vendég biztonságához is, mert konkrét előírásokkal mindenki számára egyértelművé teszik, hogy milyen feltételekkel lehet a szálláshelyen kutyával tartózkodni. 

Vitalhotel Sonnenhof - egy igazán kutyabarát szállás az osztrák hegyekben

Már jópár kutyás utazáson vagyok túl, így mondhatni “rutinos” kutyás utazónak számítok. Ennek következtében voltam már olyan szálláson a kutyával, ahol bár szívesen látták a kedvenceket, de azért nem volt kimagasló a szolgáltatás minősége ezen a téren, mert a részletekre nem fordítottak akkora figyelmet, és volt szerencsém már olyan szálláshelyekhez is, ahol viszont kimagasló volt a figyelem a kutyák számára is. 

A közelmúltbeli szállásunk egy tiroli szálloda volt Going-ban, a Wilder Kaiser hegység lábánál, amely kimagasló minőséget nyújtott a kutya kényelmét illetően is. A tartózkodásunk annyira jól sikerült, hogy a Vitalhotel Sonnenhof szállodát az egyik legkiválóbb kutyabarát szálláshelyként tartom számon, ahol eddig megfordultam.

img_20240617_205341.jpg

Mindamellett, hogy a szállás egészen kimagasló szolgáltatásokkal, wellness központtal, szaunával, uszodával, masszázs szalonnal, konditeremmel és egy hatalmas étteremmel rendelkezik, a kutyák kényelmét is maximálisan szem előtt tartják. Azokat a vendégeket, akik kutyával érkeznek, kertkapcsolatos szobákkal várják, ahol a kutyáknak külön törölközőket, kutyalepedőt és sétacsomagot készítenek be a szobába.

img_20240618_210535.jpg

img_20240714_210335.jpg

img_20240714_211013.jpg

img_20240714_211046.jpg

img_20240714_210528.jpg

img_20240619_182958.jpg

A Vitalhotel Sonnenhof festői környezetben helyezkedik el és kiváló választás a pihenésre, feltöltődésre vágyó, kutyás utazók számára. A szállás a Wilder Kaiser hegy lábánál fekszik, így lenyűgöző kilátást nyújt az Alpokra.

img_20240618_210244.jpg

Rendkívül magas színvonalú szolgáltatásai közül kiemelkedik a bőséges, változatos reggeli és vacsora, valamint a személyzet barátságossága és segítőkészsége.

img_1754.jpg

A kutyás vendégek szempontjából plusz pont, hogy a helyi és nemzetközi ételekkel szolgáló szállodai étteremnek külön kutyás részlege is van, ahová kedvenceikkel érkező vendégeket ültetik.

Az év bármely szakaszában ajánlom kutyás utazóknak ezt a szálláshelyet, mert amellett, hogy itt a kutyákat tényleg szeretettel várják, ideális helyen is van a kutyás programokhoz, túrákhoz és a szálloda extrán magas minősége és vendégszeretete elsőosztályú élményt nyújt. 

A szálláshely mindemellett a visszatérő vendégeit jutalmazza is, ugyanis a búcsúzóul kapott kis Sonneneket az újabb látogatás alkalmával be lehet váltani valamilyen szolgáltatásra, vagy akár egy ajándék éjszakára is. 

img_1790.jpg

Bárhová is tervezed az utazásod, kutyával nyaralni felejthetetlen élmény lehet, ha erre gondosan felkészülsz és megfontoltan választod ki a helyszínt és a szállást.

img_20240620_205057.jpg

Az ideális kutyabarát szállás kényelmet és biztonságot nyújt, és figyel a kutyák és gazdáik különleges igényeire is, hogy mindenki számára emlékezetes és pihentető legyen a vakáció. Megéri rászánni az időt a részletes tájékozódásra, az alapos tervezésre, hogy érkezés után már csak a közös kalandok várjanak a kedvenceddel.

MúltPéntek Kincsei: Hétvégi régiség kedvencek

A most következő régiségkedvenceim között két felújítási ötlet eredményét mutatom be nektek, illetve két régi reklámtáblát, amely mutatós retro díszítőelem lehet akár egy irodában vagy egy otthoni dolgozószobában. A vintage reklámtáblák kitűnnek a modern dekorációk közül és egyedi hangulatot teremtenek. 

A szikvizes rekesz új élete

img_0185.jpeg

Rusztikus falipolc készült egy régi szikvizes (szódavíz) rekeszből, amely mutatós konyhai kiegészítő lehet. A felakasztható, karakteres polcon poharak, bögrék tárolhatók. Ideális lehet egy rusztikus otthonban, vagy bármely lakásban, ahol a természet tónusait szeretnék hangsúlyozni. 

Felújított régi asztal rozmaring-fehér-natúr színben

img_0186.jpeg

Új színeket kapott ez a régi asztal, amely hasznos, egyben nagyon esztétikus kiegészítője lehet az előszobának vagy a konyhának. A rozmaring szín az asztal lapja mellett a lábakon is visszaköszön és jól mutat az asztal egyéb színeivel, a fehérrel és a natúr fával, amelyet meghagytak a fiók eredeti színeként.  

Régi takarékbetét reklámtáblák

img_0183.jpeg

Unikális díszítőelemek lehetnek a belső térben ezek az üveg reklámtáblák, amelyek valamikor az Országos Takarékpénztár (OTP) reklámjai voltak.

img_0184.jpeg

Az 1960-as 1970-es évekből származhatnak, amikor a takarékbetétek népszerűek voltak a lakosságban. Az ilyen táblák fontos szerepet játszottak abban, hogy a társadalmat ösztönözzék a takarékosságra és a pénzügyi biztonság megteremtésére. 

A régi reklámtáblák a modern környezetben nosztalgikus érzéseket ébresztenek, különösen azokban a személyekben, akik még emlékeznek az adott korra, esetleg gyermekkorukból még ismerős is lehet nekik egy-egy tábla. Különös, megismételhetetlen hangulatot kölcsönöznek, ha rápillant az ember a térben. 

 

 

 

A Look Back on June - júniusi slow pillanatok

Érdemes megtalálni minden napban a jót és a szépet, még akkor is, ha ez néha nehezebb küldetésnek bizonyul. A slow living lényege többek között, hogy lassítsunk a mindennapi tempón és vegyük észre az élet apró örömeit, szépségeit, amelyek gyakran elvesznek a hajszában. Egy-egy vicces pillanat, kedves történet még hónapokkal később is jó kedvre derít és szép emlékeket idéz fel, ha jelen voltál.

Használd ki a szabad ég adta lehetőségeket, menj ki a természetbe, érezd jól magad egy erdei sétán, vagy mártózz egyet a tengerben, ha épp megteheted és tapasztald meg a nyugalmat!  

Íme az én júniusi slow pillanataim képekben.

page0.JPG

1. kép: Füles reggeli rutinja, a ház különböző zugaiba berúgott labdák keresése. 

2. kép: A régi teniszütők vintage hangulata.

3. kép: Nyári hygge hangulat a teraszon. 

4. kép: A nyár első gyümölcsei. 

 

page1.JPG

 

1. kép: Így kell szépen várni a vacsorát az étteremben.

2. kép: Csodálatos üvegekből készített lámpák Söll-ben. 

3. kép: 180 Sonnen a jutalmunk a tartózkodásunkért, amit a visszatéréskor beválthatunk valamire. Visszavárnak! 

4. kép: Reggeli eligazítás a meeting point-on. Mindenki siet! :)

 

page2.JPG

 

1. kép: A kihagyhatatlan Almdudler. Valahányszor átlépek az osztrák határon, mindig vennem kell egyet. Gyermekkori emlékek sorát idézi fel.

2. kép: A város legfinomabb mákos gubája!

3. kép: Ellmau. Dr. Gruber rendelőjéből. :)

4. kép: 1800 méter feletti magasságban. Időtlen szabadságélmény.

 

page3.JPG

 

1. kép: A Wilder Kaiser fogadó előtt. Susanne még nem nyitott ki. 

2. kép: Látogatóban a Gruber családnál.

3-4. kép: Ellmau. Dr. Gruber rendelője. 

 

 

Végezetül itt szeretném megemlíteni, hogy eltelt egy hónap a blog indulása óta és nekem nagy öröm egyrészt, hogy sokan olvassák (az első hónapban több mint 1400 lapletöltés volt), másrészt, hogy amióta ezt elkezdtem, kreatívabban telnek a napjaim, egyik ötlet jön a másik után. Igazán inspiráló, hogy a blog.hu címlapjára négy alkalommal is kikerült az aktuális bejegyzés, szóval nagyon örülök, hogy a szerkesztők is érdekesnek és érdemesnek találták a blogot arra, hogy mások figyelmébe ajánlják. Ha esetleg lemaradtál volna a címlapsztorikról, külön menüpontban megtalálod őket ITT. Június hónap legolvasottabb bejegyzéséért pedig kattints IDE

Ha tetszett ez a bejegyzés és érdekelnek továbbiak is, akkor kövess Instagramon is ITT.

Szép júliust kívánok! 

 

 

 

MúltPéntek kincsei - Hétvégi régiség kedvencek

Szeretem az antik tárgyakat, mert nemcsak a múlt varázsát hordozzák magukban, hanem tökéletesen illeszkednek bármely otthon hangulatához. Arra gondoltam, hogy a blogon megosztom a hétvégi kedvenceimet. A mostani kincsek a romantika és a nosztalgia megtestesítői, és remekül mutatnak akár a kertben, akár a ház bármely pontján.

Kék festett, antik népi mintás pad, székekkel, asztallal 

7feb2c54-b481-4646-82ff-3fa099084620.jpeg

Alig vártam, hogy leüljek erre a bájos padra, amely a végtelen időtlenséget és a nyugalmat árasztja magából.

f483c296-4046-4812-a635-ae9ab21a0f99.jpeg

A kék festett, népi mintás garnitúra tökéletes helyszín egy nyári reggelihez vagy egy délutáni teázáshoz a kertben. A pad és a hozzá tartozó darabok minden részlete mesés történeteket mesél el, a kék szín és a népi motívumok harmóniája pedig a múlt és a jelen tökéletes találkozása.

img_20240628_214359.jpg

Emellett egy hatalmas faláda is tartozik ehhez a szetthez, amely egykor hozományláda lehetett, és ma újra életre kelhet, mint tároló vagy dekoratív elem.


7feb2c54-b481-4646-82ff-3fa099084620.jpeg

Régi fa és üveg madárház

kepernyofoto_2024-06-28_21_20_28.jpeg

A második antik kincs egy régi madárház, amelyben még ma is jól láthatók régi lakóinak játékai, hintái.

kepernyofoto_2024-06-28_21_21_09.jpeg

kepernyofoto_2024-06-28_21_21_18.jpeg

Ez a darab igazi időutazásra hív, hiszen a madárház minden apró részlete a múlt egy darabját őrzi. Képzeljük el, ahogy a kertben felakasztva újra madarak veszik birtokba, vagy egyszerűen csak gyönyörködünk benne, mint dekoratív elem.

Zománcozott kuglóf forma

A harmadik antik kedvencem a héten ez a régi zománcozott kuglóf forma, amely praktikus konyhai edényként szolgált hajdanán, de ma is különleges bájt kölcsönözne a konyhában.

kepernyofoto_2024-06-28_21_23_03.jpeg

A zománc fényessége és a kuglóf forma eleganciája egyszerre hoz nosztalgikus és modern hangulatot az otthonunkba.

kepernyofoto_2024-06-28_21_23_14.jpeg

+1 Régi kis faláda

Végül, de nem utolsó sorban ez a régi kis faláda is elgondolkodtatott, hogy milyen kincseket is rejthetett hajdanán.

img_1815.jpeg

Régi szerszámos láda volt valamikor, amely talán egy mesterember legféltettebb eszközeit őrizte. Most viszont új életre kelhet, akár kerti díszként, akár virágládaként, varázslatos hangulatot teremtve bármely térben.

img_1819.jpeg

img_1817.jpeg

 

A régi tárgyak mindegyike egy-egy különleges történetet mesél el, és tökéletesen illeszkednek bármely otthonba, ahol értékelik a múlt szépségét és a romantika varázsát. Remélem, hogy Ti is ugyanúgy beleszerettek ezekbe az antik kincsekbe, mint én.

Kellemes hétvégét kívánok, és jó barangolást a múltban!

Nyári kapszulagardrób a minimalizmus jegyében

A nyár beköszöntével a nagy melegben nagyra értékeljük az egyszerű, de nagyszerű ruhadarabokat. A kapszula gardrób koncepciója abban segíthet, hogy az egyszerűség és a praktikum mellett a tudatosságot és fenntarthatóságot is szolgálja az öltözetünkben. Ez a bejegyzés tippeket ad egy időtálló, klasszikus nyári, minimalista gardrób összeállítására, amely minden alkalomra megfelelő öltözéket biztosíthat.  


img_20240622_170911.jpg

Mi is az a kapszula gardrób?

A kapszula gardrób kevesebb, de jól kombinálható darabokból áll, amelyek különböző módon variálhatók. Az ilyen típusú gardrób előnyei közé tartozik a reggeli öltözködés egyszerűsítése, a vásárlási szokások tudatosabbá tétele és a fenntarthatóbb öltözködés.

A nyári kapszula gardrób alapdarabjai

A nyári kapszulagardróbból nem hiányozhatnak az alapvető felsők, mint a kényelmes és sokoldalúan kombinálható fehér póló, az ujjatlan felsők, vagy az elegánsabb alkalmakra is megfelelő könnyű blúzok, ingek, egy klasszikus farmer rövidnadrág és egy elegánsabb szövet rövidnadrág, egy egyszerű, semleges színű szoknya, valamint a könnyű, nyári lenvászonból vagy vékony pamutból készült nadrágok.

img_20240622_172253.jpg

 

a8bb8083-0bfe-41b0-b96d-0af292a84fb5.jpg

Ne feledkezzünk meg az egyrészes ruhákról sem, amelyek közül egy könnyű, légáteresztő anyagból készült ruha bármikor bevethető, míg egy maxiruha ideális a hűvösebb nyári estékhez vagy alkalmi eseményekhez.

img_20240622_172555.jpeg

A nyári kapszulagardrób rétegezhető darabjai a kardigán és egy vékony farmerdzseki vagy könnyű kabát a hűvösebb napokra vagy estékre.

Lábbelik

A nyári szezon elengedhetetlen darabja egy stílusos szandál, egy espadrilles cipő, amely sokoldalúságával a hétköznapokra és szabadidős tevékenységekre is megfelelő lehet, valamint egy stílusos sportcipő városnézésekhez, vagy könnyed kirándulásokhoz. 

img_20240622_171220.jpeg

img_20240618_230934.jpg

img_20240618_113540.jpg

Kiegészítők 

A napvédelem céljából praktikus kiegészítő lehet egy szalmakalap vagy egy baseball sapka, és egy napszemüveg, a nálunk lévő holmik tárolására pedig egy praktikus táska, amelyből érdemes egy nagyobb és egy kisebb méretűt beszerezni, hogy az alkalomhoz, programhoz illő legyen. 

Hogyan kombináljuk a kapszula gardrób darabjait?

A kapszula gardrób egyik legnagyobb előnye, hogy az elemek könnyen kombinálhatók egymással, így kevés ruhadarabból is sokféle összeállítást készíthetünk. Íme néhány tipp:

Nappali megjelenés: Kombinálj egy fehér pólót farmer rövidnadrággal és sportcipővel. Ezt egészítsd ki egy szalmakalappal és napszemüveggel.

Esti program: Egy könnyű blúz és szoknya párosítása, hozzá egy espadrilles és egy elegáns kis táska.

Strandnap: Egy ujjatlan felső rövidnadrággal, szandállal és nagy vászontáskával. Ne felejtsd el a szalmakalapot és a napszemüveget sem!

További tippek a kapszula gardróbhoz

  • Színek és minták: Válassz semleges színeket és egyszerű mintákat, amelyek könnyen kombinálhatók egymással. Egy-két élénk színű vagy mintás darab feldobhatja az összeállításokat.
  • Anyagok: Részesítsd előnyben a természetes, légáteresztő anyagokat, mint a pamut, a len és a bambusz, amelyek kényelmesek a meleg nyári napokon.
  • Ne feledkezz meg a kiegészítőkről, amelyek személyesebbé és egyedivé teszik a megjelenésedet.

A nyári kapszula gardrób összeállítása praktikus, egyben szórakoztató feladat is. Kevesebb ruhadarabbal is lehet stílusos és változatos a megjelenésed, miközben időt és pénzt takarítasz meg. Indulj el a tudatos öltözködés útján, és élvezd a nyarat könnyed, jól kombinálható darabokkal!

Nyáresti teraszparti frissítő ízekkel

Tikkasztó hőség érkezik, így hacsak nem a strandon töltjük az elkövetkező napokat, akkor talán az esték lehetnek azok az időpontok, amikor a kültéri időtöltés a legkellemesebb. Egy nyáresti teraszparti kiváló módja annak, hogy élvezd a kellemes időt, a finom ételeket és a család vagy barátok társaságát anélkül, hogy el kellene hagynod az otthonod kényelmét. Íme néhány tipp, hogy mire lehet szükség ahhoz, hogy a lehető legjobban sikerüljön egy ilyen alkalom.

img_0159.jpeg

A helyszín kényelme

A nyári baráti összejövetelekre a terasz ideális helyszín lehet, mivel közel van a házhoz, kényelmes és könnyen hozzáférhető. Ügyelj arra, hogy legyen elég hely mindenkinek és kellemes legyen a környezet. A kerti székekre helyezz párnákat és válassz egy stabil kerti asztalt, ami elegendő helyet biztosít mindenkinek a kényelmes evés-iváshoz.

Ételek és italok

Az ételek és italok megválasztása kulcsfontosságú. Íme néhány ötlet ehhez:

Szendvicsfalatkák fogpiszkálón

img_0157.jpeg

A fogpiszkálóra szúrt szendvicsfalatkák praktikusak, ízletesek és mindig mosolyt csalnak az arcokra. 
A szendvicsfalatkák elkészítése szinte gyerekjáték. Csak válaszd ki kedvenc hozzávalóidat, készíts mini szendvicseket, majd szúrd őket fogpiszkálóra. Ideális választás, ha nincs sok időd, de valami finomat szeretnél az asztalra tenni, a lehetőségek száma pedig végtelen. Akár keverheted a különböző húsokat, sajtokat, zöldségeket és szószokat, hogy minden egyes falat különleges és izgalmas legyen.
A fogpiszkálókra szúrt szendvicsfalatkák mutatósak és könnyen fogyaszthatók, nincs szükség evőeszközökre vagy tányérokra. Tökéletesek állófogadásokhoz, piknikekhez vagy akár egy medencepartihoz is.

A szendvicsfalatkák készítése remek alkalom arra, hogy kreatívan kísérletezz az ízekkel és a tálalással. Kipróbálhatsz különleges pékárukat, egyedi szószokat is.

Gyümölcsnyárs, a nyár frissítő csodája

A szendvicsfalatkákhoz hasonlóan praktikus megoldás a gyümölcsök tálalására is létezik, ez pedig a gyümölcsnyárs készítése friss, szezonális gyümölcsökből.

img_0154.jpeg

img_0155.jpeg

img_0153.jpeg

Nyáron a forróságban mindenki valami könnyűre, frissítőre vágyik, ami nem csak finom, de látványos is. A gyümölcsnyárs tökéletes választás erre az időszakra. Képzeld el, ahogy a színes, lédús gyümölcsdarabok a nyársra felfűzve sorakoznak, szinte hívogatva, hogy megkóstold őket.

img_0152.jpeg

Miért jó választás a gyümölcsnyárs nyáron? Mert a nyári hőségben a gyümölcsök magas víztartalma tökéletesen hidratál és igazi felfrissülést nyújt, miközben vitaminokkal és ásványi anyagokkal lát el.

Mindemellett nagyon könnyen elkészíthető: Csak vágd fel kedvenc gyümölcseidet falatnyi darabokra, és szúrd fel őket a nyársra. A végeredmény garantáltan lenyűgöz mindenkit, ugyanis nagyon látványos, amellett, hogy persze ízletes is. Egy tál gyümölcsnyárs az asztalon nemcsak étel, hanem dekoráció is. Nem utolsó sorban remek alternatíva a kalóriadús édességek helyett is, mert tele van rosttal, vitaminokkal és antioxidánsokkal, amelyek hozzájárulnak az egészséged megőrzéséhez. Így bűntudat nélkül nassolhatsz!

 img_0156.jpeg

 

Hidegtál és grillezett húsok, zöldségek

Mindezek mellé sajtokat és mártásokat tartalmazó hidegtál is ideális egy nyáresti összejövetelen a vendégek számára, de ízletes étkek ilyenkor a grillezett húsok és zöldségek is.

img_0158.jpeg

Italok

img_1718.jpeg

Italként a limonádék, koktélok, esetleg egy kis bor vagy pezsgő ideális frissítők egy ilyen alkalomra. 

Hangulatvilágítás

Fontos, hogy ne feledkezz meg a hangulatról sem! Egy kis háttérzene kellemes atmoszférát teremt, néhány kültéri lámpás, égősor vagy gyertyafény pedig még inkább hozzájárulhat a hangulathoz, különösen, ha késő estébe nyúlóan tervezed az összejövetelt.

img_0161.jpeg

Biztonsági intézkedések

Végül, de nem utolsósorban, gondolj a biztonságra is. Ha a teraszon rendezed a partit, ellenőrizd, hogy mindenki kényelmesen és biztonságban érzi-e magát. Ügyelj arra, hogy távol tartsd a szúnyogokat, erre ideálisak a boltokban kapható füstölő spirálok, vagy ha ilyened nincs, biztosíts vendégeidnek szúnyogriasztó spray-t.

Fontos, hogy ha allergiás valaki az ételekre, ügyelj arra, hogy mindenki tisztában legyen az összetevőkkel.

A nyáresti teraszparti remek módja annak, hogy kicsit kiszakadjunk a hétköznapokból és élvezzük a szabadban töltött időt. Remélem, hogy ezek a tippek segítenek abban, hogy tökéletes partit rendezzetek otthonotokban. Jó szórakozást!

Girls just wanna have sun - önbarnítók a trendi barnaságért

A fény általánosságban pozitívan hat a hangulatunkra és immunerősítő hatást is gyakorol a szervezetre. Ahogy pedig beköszönt a nyár, legtöbben nemcsak a D vitamin miatt vágyunk a napra, hanem azért is, mert aranyló barnaságot szeretnénk elérni. Azonban a túlzott napozás és a szolárium káros hatásai, mint a bőröregedés és a bőrrák kockázata, sokakat elbizonytalanítanak, hogy valóban jót teszünk-e magunknak a napozással. Szerencsére ma már az önbarnítók biztonságos és egészséges alternatívát kínálnak a nyárias barna bőr eléréséhez.

A sápadtság korszaka vs. trendi barnaság

Az 1900-as évek elejéig a napbarnította bőr a szabadban, vagy a földeken dolgozókra volt jellemező, míg a fehér bőr egyfajta státuszszimbólumként a gazdag arisztokraták ismertetőjegye volt, akik kalapokkal, napernyőkkel védték magukat a naptól.

unknown.jpeg

Kép forrása: Pinterest

A napsütötte barnaságot a sok tekintetben reformernek számító Coco Chanel hozta divatba, aki 1930-ban nyári nyaralásából csokoládébarnán tért haza.

unknown_2.jpeg

Kép forrása: Pinterest

Noha Coco Chanel barnulása sokkal inkább a véletlennek volt köszönhető, hiszen a vakációt Wellington herceg jachtján töltötte, ezt a nagyközönség számára mintegy új trendként kommunikálta a sajtó, amelynek hatására rengetegen szerettek volna Coco Chanel nyomdokaiba lépni és napsütötte barnaságra szert tenni. Mindezt támogatta a turizmus fejlődése is, ugyanis az emberek nyári nyaralás céljából egyre távolabbi tengerparti, egzotikus helyekre juthattak el, ahol könnyedén elérhették a trendinek számító barnaságot. 

A napozás kockázatai és egészséges alternatívái

A Coco Chanel teremtette új irányzat a nyári napozásban évtizedekig trendi volt, mígnem a nyolcvanas években felfedezték az ózonréteg sérülését, amelynek következtében a szakemberek óva intették a féktelen napozástól az embereket a nap káros hatásai miatt. A napozótermékeket fizikai szűrőkkel látták el, melyek közül manapság már érdemes a legmagasabb faktorszámú választani a biztonság érdekében, azonban nagyon fehér bőr esetén még így is megfontolandó a napon való időtöltés a bőr egészségének védelme érdekében. 

Mindeközben a divatvilágban a déli típusú, mediterrán barnaság továbbra is népszerű, de a kozmetikai piacnak hála mára már a napozás egészséges alternatíváiként tekinthetünk az egyre hatékonyabb önbarnítókra, amelyeknek köszönhetően káros mellékhatások nélkül tehetünk szert természetes barnaságra. A kozmetikumok fejlődésével egyre több termék jelent meg a piacon, amelyek közül szabadon válogathatunk, azonban mindegyik termék más és ami hatásos valakinek, nem biztos, hogy ugyanannyira eredményes másoknak is. 

Fehér bőrűként évek óta kerülöm a napozást és a szoláriumot már alkalomszerűen sem látogatom, azonban mivel a barnaság szinte mindenkinek jól áll, ezért a bőrgyógyásztól kértem javaslatot hatékony önbarnító készítményekre. A korábbi években számtalan önbarnító készítményt kipróbáltam a kozmetikai üzletek polcairól, azonban igazából egyikkel sem voltam teljesen elégedett, mert az egyiknek a színe, a másiknak az illata nem tetszett. A bőrgyógyász által javasolt termékek gyógyszertárban kaphatók vagy online rendelhetők és mindkét tényező tekintetében nagyságrendekkel jobbnak bizonyultak, hiszen a készítmények adta barnaság természetesnek hat és az illatuk is sokkal jobb, bár ez utóbbi egyéni megítélés függvénye.

Íme a nekem bevált önbarnító készítmények:

img_1531.jpeg

Bioderma Photoderm Autobronzant

A Bioderma Photoderm Autobronzant spray formájában kapható, aminek köszönhetően egyenletesen felvihető a bőrre. Ez a spray kifejezetten az érzékeny bőrűek számára készült, és egyenletes, természetes barnaságot biztosít.

A formula előnye, hogy nagyon gyorsan szárad, így egyáltalán nem kell sokat várni a felvitele után. Egyenletes fedést és színt biztosít, kíméletes összetevőinek köszönhetően pedig az érzékeny bőrűek is bátran használhatják. Minimális illata ennek a terméknek is van, de a végeredmény és a praktikus használat érdekében megérheti ezt választani. 

Uriage Bariésun

Az Uriage önbarnítója tulajdonképpen olyan, mint egy könnyed, hidratáló krém spray formátumban. A termék finom, természetes barnaságot kölcsönöz a bőrnek és mivel termálvízzel gazdagították, ezért extra hidratálást és nyugtatást biztosít.

Előnye, hogy az eredmény nem lesz sárgás, hanem természetes barna színt biztosít,  ami annak köszönhető, hogy a készítmény finoman, fokozatosan építi fel a barnaságot. Mindemellett a benne lévő termálvíz és a hozzáadott egyéb hidratáló összetevők puhává és ragyogóvá varázsolják a bőrt. Egyszerű a használata, mert csak fújni kell és az állaga is könnyű, gyorsan felszívódik és nem hagy nyomot a ruhán. 

Hátránya, hogy az illata a használatát követően pár óra múlva felerősödik, továbbá az eredmény a barnítás ismétlése hiányában nem tart sokáig. Így ha tartós színt szeretnénk elérni, a barnítást egy héten kétszer-háromszor meg kell ismételni.

Összességében mindkét termék remek választás lehet a nyári barnaság eléréséhez, de érdemes kipróbálni több terméket is a piacon és kísérletezni, hogy kinek melyik válik be a leginkább. Plusz előnyük az önbarnító termékeknek, hogy ezek használatával nemcsak nyáron, hanem akár egész évben élvezhető a nyaralás hangulata, anélkül, hogy kitennénk bőrünket a káros UV-sugaraknak.

Fogj egy jó könyvet, készíts magadnak egy frissítő koktélt, és hagyd, hogy a napbarnította ragyogás otthonod kényelmében is elérjen! Jó barnulást és élvezetes nyarat kívánok!

Nyári nyitány preppy stílusban

Visszafogott elegancia, kifinomult ízlés. Praktikus, egyben elegáns és az 1950-es évek Amerikájában egészen konkrét üzenete is volt a társadalomban. Ez a preppy stílus, ami máig nem ment ki a divatból.

51096f41-48d9-449d-b6ca-061cb49b336a.jpeg

Letisztult egyszerűség az elit oktatás iránti elkötelezettség jegyében

A preppy stílust az 1950-es évek amerikai egyetemi csapatai teremtették meg, ami visszafogott, elegáns és kifinomult darabokból állt. Az elit egyetemisták sportcsapatai és diákszövetségei a klasszikus és időtlen megjelenés jegyében tűntek ki pasztell színekkel, pólókkal, pulóverekkel és hajtogatott gallérokkal.   

 

Fő üzenete ennek a megjelenésnek a jólét, a kifinomultság és az elit oktatás iránti elkötelezettség volt. A keleti part elit magániskoláinak és egyetemeinek diákjai körében alakult ki, és a jómódú, jól nevelt fiatalok életstílusát tükrözte.

Olyan üzeneteket hordozott magában, mint:

  • a kifinomult ízlés, amelyet az egyszerű, mégis elegáns ruhadarabok és kiegészítők sugalltak,
  • az elit oktatás és a tradíció, amely szorosan kapcsolódott az olyan elit oktatási intézményekhez, mint a Yale, a Harvard, vagy a Princeton egyetemek és a magániskolák, így az ilyen öltözet az ott megszerzett tudás értékét hangsúlyozta,
  • a sportosság és az aktivitás, hiszen a tenisz, a golf, a vitorlázás és más tradicionális sportok fontos szerepet játszottak ebben a kultúrában és az olyan darabok, mint a pólók, a sportcipők és pulóverek a sportos életstílust tükrözték
  • a klasszikus és időtlen divat, amely sosem megy ki a divatból, amelyet az idő is igazolt, hiszen a stílust tükröző darabok a mai napig is divatban vannak.

Az egyszerűség és minőség jegyében ez a stílus tökéletes ha jól ápolt, laza, sportos, de mégis elegáns öltözetre vágyunk. Nem is feltétlenül csak öltözködési stílus ez, már-már inkább életstílus, amely az oktatás, a hagyományok és az aktív élet iránti elkötelezettség értékeit hangsúlyozza. Én személy szerint nagyon kedvelem, mert praktikus és letisztult megjelenést kölcsönöz.

Az antik teniszütőkkel egészen úgy festenek a képek, mintha nem is most készültek volna, de én ezt nagyon kedvelem, hiszen az egésznek a lényege a tradíció és az időtlen elegancia, amely soha nem megy ki a divatból. 

Erdélyi csodák magyar kedvességgel

Erdély varázslatos tájai és gazdag történelme miatt csodálatos úti cél lehet. Az erdélyi emberek őszinte kedvessége és közvetlensége miatt pedig nemcsak csodálatos, hanem elsőszámú úti cél is annak, aki egy olyan utazásra vágyik, ami nemcsak élményeket ad, de lélekben is hozzátesz az utazóhoz. 

img_0104.jpeg

Ahogy az autóval lassan begördültünk az erdélyi tájba, a hegyek és völgyek látványa azonnal lenyűgözött. Életemben először jártam Erdélyben és már az első megállónkon, egy kis faluban megérintett a helyiek kedves fogadtatása. Amint megérkeztünk a panzió parkolójába, a tulajdonos és családja széles mosollyal üdvözölt és a ház pálinkájával köszöntött bennünket a hosszú út után. Szépen megterített asztallal és a háziak által készített ízletes vacsorával vártak. A család legkisebb tagja, Lajoska kb. öt perc után mesélte el nekünk, hogy harmadik osztályos alsó tagozatos tanuló és az osztályába összesen nyolcan járnak, az oktatás pedig magyarul történik, de tanulják a román nyelvet is. Jó tanuló, ahogy ő mondta, sokszor “előre dolgozik”, és mivel most is így tett, ezért megúszta az aznapi matekleckét. 

Nem telt sok időbe, hogy rájöjjek, itt az emberek nyitottsága és kedvessége a mindennapok része és ahogy tovább barangoltunk Erdély csodálatos vidékein, mindenhol ezzel a vendégszeretettel találkoztunk.Korondon az egyik híres fazekasházban a mester személyesen mutatta meg a műhelyét, ahol szebbnél szebb kerámiák készültek, és amikor kifizettük a vásárolt portékát, megjegyezte, hogy ha éppen főzött volna aznap, meghívott volna, hogy ebédeljünk az otthonában, de így csak a környékbeli éttermek közül ajánlotta - ahogy ő fogalmazott - “a szép helyeket”.  Egy mozgékony magyar vizslával jártunk nála, akivel aznap a 30 fokos melegben már egy félnapos túra mögöttünk volt, és ahogy a megpillantotta, szó nélkül felajánlotta, hogy Fülesnek hoznak egy kis vizet ebben a melegben.

 

 

Sepsiszentgyörgyön a helyi magyarság néhány irodalomkedvelő tagjával volt szerencsénk találkozni, akik büszkék a magyarságukra és arra, hogy mennyi kiválóságot adott a világnak a magyar tudományos és irodalmi élet. Minden szavukból érződött a magyarságtudatuk, saját történeteik és hagyományaik értékei.

Utunk során felkerestünk több történelmi helyszínt, meglátogattunk néhány Kós Károly által tervezett villát Sepsiszentgyörgyön, ellátogattunk báró Orbán Balázs székelyföldi író, néprajzi gyűjtő sírhelyéhez, és a Székelykapu Múzeumba Szejkefürdőre, valamint megnéztük Tamási Áron sírhelyét és szülőházát is Farkaslakán. Végigsétáltunk a korondi kirakodóvásárban és betértünk néhány fazekasműhelybe, ahonnan gyönyörű fazekasmunkákkal tértünk haza.

 

 

Rövid látogatásunk élménydús volt, melyek közül az egyik legmaradandóbb az emberek kedvessége volt. A barátságos, őszinte vendégszeretet azt éreztette velünk, mintha régi barátokkal találkoztunk volna újra. Ezek az értékek mélyen gyökereznek a helyiek kultúrájában és mindennapi életük szerves részét képezik. Hálával és örömmel tértünk haza, de visszamegyünk még, mert Erdély gyönyörű tájai varázslatos helyek, az itt élő magyar emberek kedvessége és vendégszeretete pedig visszavár. 

Végezetül pedig álljon itt az erdélyi utazásomról készült hangulatvideó:

  

süti beállítások módosítása