Inspiráció a stílusos, lassú élet művészetéhez.

Slow Living Secrets

Slow Living Secrets

Girls just wanna have sun - önbarnítók a trendi barnaságért

2024. június 10. - Slow Living Secrets

A fény általánosságban pozitívan hat a hangulatunkra és immunerősítő hatást is gyakorol a szervezetre. Ahogy pedig beköszönt a nyár, legtöbben nemcsak a D vitamin miatt vágyunk a napra, hanem azért is, mert aranyló barnaságot szeretnénk elérni. Azonban a túlzott napozás és a szolárium káros hatásai, mint a bőröregedés és a bőrrák kockázata, sokakat elbizonytalanítanak, hogy valóban jót teszünk-e magunknak a napozással. Szerencsére ma már az önbarnítók biztonságos és egészséges alternatívát kínálnak a nyárias barna bőr eléréséhez.

A sápadtság korszaka vs. trendi barnaság

Az 1900-as évek elejéig a napbarnította bőr a szabadban, vagy a földeken dolgozókra volt jellemező, míg a fehér bőr egyfajta státuszszimbólumként a gazdag arisztokraták ismertetőjegye volt, akik kalapokkal, napernyőkkel védték magukat a naptól.

unknown.jpeg

Kép forrása: Pinterest

A napsütötte barnaságot a sok tekintetben reformernek számító Coco Chanel hozta divatba, aki 1930-ban nyári nyaralásából csokoládébarnán tért haza.

unknown_2.jpeg

Kép forrása: Pinterest

Noha Coco Chanel barnulása sokkal inkább a véletlennek volt köszönhető, hiszen a vakációt Wellington herceg jachtján töltötte, ezt a nagyközönség számára mintegy új trendként kommunikálta a sajtó, amelynek hatására rengetegen szerettek volna Coco Chanel nyomdokaiba lépni és napsütötte barnaságra szert tenni. Mindezt támogatta a turizmus fejlődése is, ugyanis az emberek nyári nyaralás céljából egyre távolabbi tengerparti, egzotikus helyekre juthattak el, ahol könnyedén elérhették a trendinek számító barnaságot. 

A napozás kockázatai és egészséges alternatívái

A Coco Chanel teremtette új irányzat a nyári napozásban évtizedekig trendi volt, mígnem a nyolcvanas években felfedezték az ózonréteg sérülését, amelynek következtében a szakemberek óva intették a féktelen napozástól az embereket a nap káros hatásai miatt. A napozótermékeket fizikai szűrőkkel látták el, melyek közül manapság már érdemes a legmagasabb faktorszámú választani a biztonság érdekében, azonban nagyon fehér bőr esetén még így is megfontolandó a napon való időtöltés a bőr egészségének védelme érdekében. 

Mindeközben a divatvilágban a déli típusú, mediterrán barnaság továbbra is népszerű, de a kozmetikai piacnak hála mára már a napozás egészséges alternatíváiként tekinthetünk az egyre hatékonyabb önbarnítókra, amelyeknek köszönhetően káros mellékhatások nélkül tehetünk szert természetes barnaságra. A kozmetikumok fejlődésével egyre több termék jelent meg a piacon, amelyek közül szabadon válogathatunk, azonban mindegyik termék más és ami hatásos valakinek, nem biztos, hogy ugyanannyira eredményes másoknak is. 

Fehér bőrűként évek óta kerülöm a napozást és a szoláriumot már alkalomszerűen sem látogatom, azonban mivel a barnaság szinte mindenkinek jól áll, ezért a bőrgyógyásztól kértem javaslatot hatékony önbarnító készítményekre. A korábbi években számtalan önbarnító készítményt kipróbáltam a kozmetikai üzletek polcairól, azonban igazából egyikkel sem voltam teljesen elégedett, mert az egyiknek a színe, a másiknak az illata nem tetszett. A bőrgyógyász által javasolt termékek gyógyszertárban kaphatók vagy online rendelhetők és mindkét tényező tekintetében nagyságrendekkel jobbnak bizonyultak, hiszen a készítmények adta barnaság természetesnek hat és az illatuk is sokkal jobb, bár ez utóbbi egyéni megítélés függvénye.

Íme a nekem bevált önbarnító készítmények:

img_1531.jpeg

Bioderma Photoderm Autobronzant

A Bioderma Photoderm Autobronzant spray formájában kapható, aminek köszönhetően egyenletesen felvihető a bőrre. Ez a spray kifejezetten az érzékeny bőrűek számára készült, és egyenletes, természetes barnaságot biztosít.

A formula előnye, hogy nagyon gyorsan szárad, így egyáltalán nem kell sokat várni a felvitele után. Egyenletes fedést és színt biztosít, kíméletes összetevőinek köszönhetően pedig az érzékeny bőrűek is bátran használhatják. Minimális illata ennek a terméknek is van, de a végeredmény és a praktikus használat érdekében megérheti ezt választani. 

Uriage Bariésun

Az Uriage önbarnítója tulajdonképpen olyan, mint egy könnyed, hidratáló krém spray formátumban. A termék finom, természetes barnaságot kölcsönöz a bőrnek és mivel termálvízzel gazdagították, ezért extra hidratálást és nyugtatást biztosít.

Előnye, hogy az eredmény nem lesz sárgás, hanem természetes barna színt biztosít,  ami annak köszönhető, hogy a készítmény finoman, fokozatosan építi fel a barnaságot. Mindemellett a benne lévő termálvíz és a hozzáadott egyéb hidratáló összetevők puhává és ragyogóvá varázsolják a bőrt. Egyszerű a használata, mert csak fújni kell és az állaga is könnyű, gyorsan felszívódik és nem hagy nyomot a ruhán. 

Hátránya, hogy az illata a használatát követően pár óra múlva felerősödik, továbbá az eredmény a barnítás ismétlése hiányában nem tart sokáig. Így ha tartós színt szeretnénk elérni, a barnítást egy héten kétszer-háromszor meg kell ismételni.

Összességében mindkét termék remek választás lehet a nyári barnaság eléréséhez, de érdemes kipróbálni több terméket is a piacon és kísérletezni, hogy kinek melyik válik be a leginkább. Plusz előnyük az önbarnító termékeknek, hogy ezek használatával nemcsak nyáron, hanem akár egész évben élvezhető a nyaralás hangulata, anélkül, hogy kitennénk bőrünket a káros UV-sugaraknak.

Fogj egy jó könyvet, készíts magadnak egy frissítő koktélt, és hagyd, hogy a napbarnította ragyogás otthonod kényelmében is elérjen! Jó barnulást és élvezetes nyarat kívánok!

Nyári nyitány preppy stílusban

Visszafogott elegancia, kifinomult ízlés. Praktikus, egyben elegáns és az 1950-es évek Amerikájában egészen konkrét üzenete is volt a társadalomban. Ez a preppy stílus, ami máig nem ment ki a divatból.

51096f41-48d9-449d-b6ca-061cb49b336a.jpeg

Letisztult egyszerűség az elit oktatás iránti elkötelezettség jegyében

A preppy stílust az 1950-es évek amerikai egyetemi csapatai teremtették meg, ami visszafogott, elegáns és kifinomult darabokból állt. Az elit egyetemisták sportcsapatai és diákszövetségei a klasszikus és időtlen megjelenés jegyében tűntek ki pasztell színekkel, pólókkal, pulóverekkel és hajtogatott gallérokkal.   

 

Fő üzenete ennek a megjelenésnek a jólét, a kifinomultság és az elit oktatás iránti elkötelezettség volt. A keleti part elit magániskoláinak és egyetemeinek diákjai körében alakult ki, és a jómódú, jól nevelt fiatalok életstílusát tükrözte.

Olyan üzeneteket hordozott magában, mint:

  • a kifinomult ízlés, amelyet az egyszerű, mégis elegáns ruhadarabok és kiegészítők sugalltak,
  • az elit oktatás és a tradíció, amely szorosan kapcsolódott az olyan elit oktatási intézményekhez, mint a Yale, a Harvard, vagy a Princeton egyetemek és a magániskolák, így az ilyen öltözet az ott megszerzett tudás értékét hangsúlyozta,
  • a sportosság és az aktivitás, hiszen a tenisz, a golf, a vitorlázás és más tradicionális sportok fontos szerepet játszottak ebben a kultúrában és az olyan darabok, mint a pólók, a sportcipők és pulóverek a sportos életstílust tükrözték
  • a klasszikus és időtlen divat, amely sosem megy ki a divatból, amelyet az idő is igazolt, hiszen a stílust tükröző darabok a mai napig is divatban vannak.

Az egyszerűség és minőség jegyében ez a stílus tökéletes ha jól ápolt, laza, sportos, de mégis elegáns öltözetre vágyunk. Nem is feltétlenül csak öltözködési stílus ez, már-már inkább életstílus, amely az oktatás, a hagyományok és az aktív élet iránti elkötelezettség értékeit hangsúlyozza. Én személy szerint nagyon kedvelem, mert praktikus és letisztult megjelenést kölcsönöz.

Az antik teniszütőkkel egészen úgy festenek a képek, mintha nem is most készültek volna, de én ezt nagyon kedvelem, hiszen az egésznek a lényege a tradíció és az időtlen elegancia, amely soha nem megy ki a divatból. 

Erdélyi csodák magyar kedvességgel

Erdély varázslatos tájai és gazdag történelme miatt csodálatos úti cél lehet. Az erdélyi emberek őszinte kedvessége és közvetlensége miatt pedig nemcsak csodálatos, hanem elsőszámú úti cél is annak, aki egy olyan utazásra vágyik, ami nemcsak élményeket ad, de lélekben is hozzátesz az utazóhoz. 

img_0104.jpeg

Ahogy az autóval lassan begördültünk az erdélyi tájba, a hegyek és völgyek látványa azonnal lenyűgözött. Életemben először jártam Erdélyben és már az első megállónkon, egy kis faluban megérintett a helyiek kedves fogadtatása. Amint megérkeztünk a panzió parkolójába, a tulajdonos és családja széles mosollyal üdvözölt és a ház pálinkájával köszöntött bennünket a hosszú út után. Szépen megterített asztallal és a háziak által készített ízletes vacsorával vártak. A család legkisebb tagja, Lajoska kb. öt perc után mesélte el nekünk, hogy harmadik osztályos alsó tagozatos tanuló és az osztályába összesen nyolcan járnak, az oktatás pedig magyarul történik, de tanulják a román nyelvet is. Jó tanuló, ahogy ő mondta, sokszor “előre dolgozik”, és mivel most is így tett, ezért megúszta az aznapi matekleckét. 

Nem telt sok időbe, hogy rájöjjek, itt az emberek nyitottsága és kedvessége a mindennapok része és ahogy tovább barangoltunk Erdély csodálatos vidékein, mindenhol ezzel a vendégszeretettel találkoztunk.Korondon az egyik híres fazekasházban a mester személyesen mutatta meg a műhelyét, ahol szebbnél szebb kerámiák készültek, és amikor kifizettük a vásárolt portékát, megjegyezte, hogy ha éppen főzött volna aznap, meghívott volna, hogy ebédeljünk az otthonában, de így csak a környékbeli éttermek közül ajánlotta - ahogy ő fogalmazott - “a szép helyeket”.  Egy mozgékony magyar vizslával jártunk nála, akivel aznap a 30 fokos melegben már egy félnapos túra mögöttünk volt, és ahogy a megpillantotta, szó nélkül felajánlotta, hogy Fülesnek hoznak egy kis vizet ebben a melegben.

 

 

Sepsiszentgyörgyön a helyi magyarság néhány irodalomkedvelő tagjával volt szerencsénk találkozni, akik büszkék a magyarságukra és arra, hogy mennyi kiválóságot adott a világnak a magyar tudományos és irodalmi élet. Minden szavukból érződött a magyarságtudatuk, saját történeteik és hagyományaik értékei.

Utunk során felkerestünk több történelmi helyszínt, meglátogattunk néhány Kós Károly által tervezett villát Sepsiszentgyörgyön, ellátogattunk báró Orbán Balázs székelyföldi író, néprajzi gyűjtő sírhelyéhez, és a Székelykapu Múzeumba Szejkefürdőre, valamint megnéztük Tamási Áron sírhelyét és szülőházát is Farkaslakán. Végigsétáltunk a korondi kirakodóvásárban és betértünk néhány fazekasműhelybe, ahonnan gyönyörű fazekasmunkákkal tértünk haza.

 

 

Rövid látogatásunk élménydús volt, melyek közül az egyik legmaradandóbb az emberek kedvessége volt. A barátságos, őszinte vendégszeretet azt éreztette velünk, mintha régi barátokkal találkoztunk volna újra. Ezek az értékek mélyen gyökereznek a helyiek kultúrájában és mindennapi életük szerves részét képezik. Hálával és örömmel tértünk haza, de visszamegyünk még, mert Erdély gyönyörű tájai varázslatos helyek, az itt élő magyar emberek kedvessége és vendégszeretete pedig visszavár. 

Végezetül pedig álljon itt az erdélyi utazásomról készült hangulatvideó:

  

Mediterrán kumquat varázslat díszben és ízben

Amikor az ember a mediterrán vidékekre gondol, a képzelet szinte azonnal elrepít bennünket egy olyan elbűvölő világba, ahol az élet könnyedén és gondtalanul hömpölyög. Az idő mintha lassabban telne, a napfény pedig aranyló fátyolként borul a tájra. A mediterrán életérzés titka talán pont ebben a fenséges nyugalomban rejlik, amit a kumquat zöldellő lombja és édes illatú gyümölcsei is képesek még inkább megtestesíteni.

joanna-stolowicz-_qqrpa_hnai-unsplash.jpg

Ha közeleg a nyár, a napsütés, a tengerpart, a kerti sütögetések, a virágos balkonok jutnak eszünkbe. Amikor először nyaraltam életemben a tengernél, megragadott a mediterrán vidéken élők életstílusa, könnyedsége, életigenlése, amelynek hatására ma már a saját életteremet igyekszem én is mediterrán stílusban kialakítani. Mindent szeretek, ami mediterrán, a bútorokat, a tárgyakat, a hangulatokat, az ételeket és persze a gyümölcsöket. Nem is csoda, hogy a kertészetből ma egy kumquat fával érkeztem haza, ami mostantól a teraszunk mediterrán szimbóluma lesz.

 

A kumquat vagy törpemandarin ugyanakkor nemcsak a balkon dísze lehet, mert ehető gyümölcsével a nyári limonádék zamatos kiegészítőjeként is hasznosítható. Minden egyes gyümölcsében ott rejlik a mediterrán napfény melegsége, látványa nyugtató és megidézi a nyári tengerparti vakációk könnyed, életigenlő hangulatát.

A kumquat hasznosításas-o-c-i-a-l-c-u-t-51d1f6o7nuy-unsplash.jpg

A kumquat sokoldalúságának köszönhetően többféleképpen hasznosítható gyümölcs, amelyre íme néhány tipp:

1. Kumquat dzsem

 

A kumquatból készült dzsem remek módja annak, hogy hosszabb ideig élvezhesd ennek a gyümölcsnek az ízét. A dzsem készítéséhez távolítsd el a magokat, majd az egész gyümölcsöt aprítsd fel és főzd cukorral. A citrusos és édes ízkombináció tökéletes kiegészítője lehet reggeli pirítósnak, joghurtnak vagy akár sajtoknak is.

2. Kandírozott kumquat

 

A kandírozott kumquat finom csemege és dekoratív elem is lehet süteményeken és desszerteken. A gyümölcsöket vékony szeletekre vágva, egy cukorral dúsított szirupban lassan főzd, amíg áttetszővé nem válnak. Ezeket a szeleteket lecsepegtetve tárold, és használd fel sütemények díszítésére vagy akár egyedi ízű snackként.

3. Kumquat martini

A kumquatból egyedi, citrusos koktélt is készíthetünk! Ehhez friss kumquat gyümölcsöt kell kipréselni, majd összekeverni vodkával és egy kis édes vermuttal. Díszítsd kumquat szeletekkel vagy egy rövid csíkokra vágott héjjal, hogy extra citrusos jegyet adj az italnak. Ez a koktél tökéletes választás lehet egy elegáns összejövetelre vagy akár egy nyugodt esti felfrissülésre.

Ezekkel a tippekkel maximálisan kihasználhatod a kumquat egyedi ízvilágát és sokoldalúságát. 

Jöjjenek hát a lassú, elnyújtott hétvégi délutánok, a poharakban csillogó bor és a frissen szedett kumquat íze.

 

 

süti beállítások módosítása