Inspiráció a stílusos, lassú élet művészetéhez.

Slow Living Secrets

Slow Living Secrets

Girls just wanna have sun - önbarnítók a trendi barnaságért

2024. június 10. - Slow Living Secrets

A fény általánosságban pozitívan hat a hangulatunkra és immunerősítő hatást is gyakorol a szervezetre. Ahogy pedig beköszönt a nyár, legtöbben nemcsak a D vitamin miatt vágyunk a napra, hanem azért is, mert aranyló barnaságot szeretnénk elérni. Azonban a túlzott napozás és a szolárium káros hatásai, mint a bőröregedés és a bőrrák kockázata, sokakat elbizonytalanítanak, hogy valóban jót teszünk-e magunknak a napozással. Szerencsére ma már az önbarnítók biztonságos és egészséges alternatívát kínálnak a nyárias barna bőr eléréséhez.

A sápadtság korszaka vs. trendi barnaság

Az 1900-as évek elejéig a napbarnította bőr a szabadban, vagy a földeken dolgozókra volt jellemező, míg a fehér bőr egyfajta státuszszimbólumként a gazdag arisztokraták ismertetőjegye volt, akik kalapokkal, napernyőkkel védték magukat a naptól.

unknown.jpeg

Kép forrása: Pinterest

A napsütötte barnaságot a sok tekintetben reformernek számító Coco Chanel hozta divatba, aki 1930-ban nyári nyaralásából csokoládébarnán tért haza.

unknown_2.jpeg

Kép forrása: Pinterest

Noha Coco Chanel barnulása sokkal inkább a véletlennek volt köszönhető, hiszen a vakációt Wellington herceg jachtján töltötte, ezt a nagyközönség számára mintegy új trendként kommunikálta a sajtó, amelynek hatására rengetegen szerettek volna Coco Chanel nyomdokaiba lépni és napsütötte barnaságra szert tenni. Mindezt támogatta a turizmus fejlődése is, ugyanis az emberek nyári nyaralás céljából egyre távolabbi tengerparti, egzotikus helyekre juthattak el, ahol könnyedén elérhették a trendinek számító barnaságot. 

A napozás kockázatai és egészséges alternatívái

A Coco Chanel teremtette új irányzat a nyári napozásban évtizedekig trendi volt, mígnem a nyolcvanas években felfedezték az ózonréteg sérülését, amelynek következtében a szakemberek óva intették a féktelen napozástól az embereket a nap káros hatásai miatt. A napozótermékeket fizikai szűrőkkel látták el, melyek közül manapság már érdemes a legmagasabb faktorszámú választani a biztonság érdekében, azonban nagyon fehér bőr esetén még így is megfontolandó a napon való időtöltés a bőr egészségének védelme érdekében. 

Mindeközben a divatvilágban a déli típusú, mediterrán barnaság továbbra is népszerű, de a kozmetikai piacnak hála mára már a napozás egészséges alternatíváiként tekinthetünk az egyre hatékonyabb önbarnítókra, amelyeknek köszönhetően káros mellékhatások nélkül tehetünk szert természetes barnaságra. A kozmetikumok fejlődésével egyre több termék jelent meg a piacon, amelyek közül szabadon válogathatunk, azonban mindegyik termék más és ami hatásos valakinek, nem biztos, hogy ugyanannyira eredményes másoknak is. 

Fehér bőrűként évek óta kerülöm a napozást és a szoláriumot már alkalomszerűen sem látogatom, azonban mivel a barnaság szinte mindenkinek jól áll, ezért a bőrgyógyásztól kértem javaslatot hatékony önbarnító készítményekre. A korábbi években számtalan önbarnító készítményt kipróbáltam a kozmetikai üzletek polcairól, azonban igazából egyikkel sem voltam teljesen elégedett, mert az egyiknek a színe, a másiknak az illata nem tetszett. A bőrgyógyász által javasolt termékek gyógyszertárban kaphatók vagy online rendelhetők és mindkét tényező tekintetében nagyságrendekkel jobbnak bizonyultak, hiszen a készítmények adta barnaság természetesnek hat és az illatuk is sokkal jobb, bár ez utóbbi egyéni megítélés függvénye.

Íme a nekem bevált önbarnító készítmények:

img_1531.jpeg

Bioderma Photoderm Autobronzant

A Bioderma Photoderm Autobronzant spray formájában kapható, aminek köszönhetően egyenletesen felvihető a bőrre. Ez a spray kifejezetten az érzékeny bőrűek számára készült, és egyenletes, természetes barnaságot biztosít.

A formula előnye, hogy nagyon gyorsan szárad, így egyáltalán nem kell sokat várni a felvitele után. Egyenletes fedést és színt biztosít, kíméletes összetevőinek köszönhetően pedig az érzékeny bőrűek is bátran használhatják. Minimális illata ennek a terméknek is van, de a végeredmény és a praktikus használat érdekében megérheti ezt választani. 

Uriage Bariésun

Az Uriage önbarnítója tulajdonképpen olyan, mint egy könnyed, hidratáló krém spray formátumban. A termék finom, természetes barnaságot kölcsönöz a bőrnek és mivel termálvízzel gazdagították, ezért extra hidratálást és nyugtatást biztosít.

Előnye, hogy az eredmény nem lesz sárgás, hanem természetes barna színt biztosít,  ami annak köszönhető, hogy a készítmény finoman, fokozatosan építi fel a barnaságot. Mindemellett a benne lévő termálvíz és a hozzáadott egyéb hidratáló összetevők puhává és ragyogóvá varázsolják a bőrt. Egyszerű a használata, mert csak fújni kell és az állaga is könnyű, gyorsan felszívódik és nem hagy nyomot a ruhán. 

Hátránya, hogy az illata a használatát követően pár óra múlva felerősödik, továbbá az eredmény a barnítás ismétlése hiányában nem tart sokáig. Így ha tartós színt szeretnénk elérni, a barnítást egy héten kétszer-háromszor meg kell ismételni.

Összességében mindkét termék remek választás lehet a nyári barnaság eléréséhez, de érdemes kipróbálni több terméket is a piacon és kísérletezni, hogy kinek melyik válik be a leginkább. Plusz előnyük az önbarnító termékeknek, hogy ezek használatával nemcsak nyáron, hanem akár egész évben élvezhető a nyaralás hangulata, anélkül, hogy kitennénk bőrünket a káros UV-sugaraknak.

Fogj egy jó könyvet, készíts magadnak egy frissítő koktélt, és hagyd, hogy a napbarnította ragyogás otthonod kényelmében is elérjen! Jó barnulást és élvezetes nyarat kívánok!

A bejegyzés trackback címe:

https://slowlivingsecrets.blog.hu/api/trackback/id/tr1718417243

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása